Vízi turizmus - Kis-Duna


A Kis-Duna alkalmas folyó a csónakozásra és a nyugodt folyása miatt kevésbe megerőltető az árral szembeni evezés a folyón felfelé. Nincsenek különösebben veszélyes szakaszai, kényelmesen közlekedhetnek rajta gyermekes családok. A partok mentén szép látványt és pihenést nyújtanak az árnyékos ártéri erdők.

Már az áprilisi napos idő kicsalogatja a sportkedvelőket a természetbe. Élvezik a fehérakácok, berkenyék, hortenziák, a vízben élő sárga íriszek, a tavaszi üde illat és a folyó csodálatos harmóniáját. Ugyanúgy feledhetetlenek a Kis-Duna őszi színei szeptember-október környéken, amikor még tart a napos időszak.

Éberhard ideális kiindulási és érkezési pont a csónakosok számára – a Tőkés felé vezető úton található hídnál parkolási lehetőség is van. Megfelelő hely erre a célra a zsilip környéke is, ahol az egykori gázló volt, de ide autók nem hajthatnak be.     
Aki csak a víz folyásának irányába akar evezni, Vereknyéről is indulhat, a körforgalomnál le lehet ereszkedni a folyóhoz. Pár kilométer megtétele után a baloldalon a Kis-Duna és a Fekete-víz romantikus környéket csodálhatjuk. A kis folyamra rákanyarodva a még érintetlen természet látványa vár bennünket csak néhány méterre a zajos főutaktól. Itt nyáron még sárga tavirózsák is nyílnak.
A hidasi sóderbánya után már a tiszta, zavartalan természetet élvezhetjük. A tőkési hídnál található alacsonyabb vízszintű terület a hattyúk kedvenc tartózkodási helye. Zavartalanul fészkelnek itt évről évre. A kis szigeteken levő kidőlt fák tövén ízletes sárga fagomba nő.

A zsilip után a bal folyóágat követve a vízen egy kis lakot fedezhetünk fel, jobb oldalon a vízben száraz fatönkök alatt tanyáznak a vízimadaraink – mondhatnánk ez a felső folyam egyik legszebb helye. A Cseklész felé vezető ágon, a vashíd előtt a baloldalon érdekes táborozó helyet találunk kifaragott totemszobrokkal. Néha a sűrű növényzet miatt nem jól láthatók. A vashíd alatt csak a jobb parthoz húzódva lehet elhaladni a stégnél. Ezután már a kis vízerőmű területén vagyunk, ahol több vízi madárfaj él. A gáton nem lehet áthaladni, a csónakokat gyalogosan kell átemelni. Félbe érkezve a híd alatt pihenőhely található, közelében étterem szálláslehetőséggel.
Az egész kis-dunai csónakázás a Gútáig, ahol a Vágba ömlik, eltarthat három-négy napig is.
A Vereknye-Éberhard közti távolság nem több mint két-három óra, sebességtől függően. Félt a csónakok átemelésével együtt következő egy órán belül lehet elérni.