Ismertető útvonal


Az ismertető útvonal tervezete és realizálása uniós juttatásokból történt. Az egész útvonal színes járdakövekkel van kirakva, és összesen kilenc táblával ellátva, amelyek négy nyelven ismertetik az érdeklődőket községünk történelméről, nevezetességeiről képekkel színesítve. Az útvonal végigvezet a községen egészen a szántóföldekig, ahonnan már csak egy ugrás a Kis-Duna.

Éberhard történelme 1209 körüli évekre vezethető vissza, amikor is II. András királyunk említi községünket. Itt haladtak át az összekötő útvonalak a különböző városok és a kis-kárpátokbeli települések között. A Kis-Dunán szállították az árut az egyes csallóközi településekre, az utazók a gázlókon vagy kompok segítségével jutottak el Csallóközbe. A gázlót középkori erődítmény őrizte, melynek alapjain épült a mai kastély. Egyéb fontos tudnivalók A kastély és a park és a Történelem címszavak alatt találhatók.

A község látogatásakor megtekinthetők nevezetességeink, mint a kastély a körülötte lévő parkkal, a helyi múzeum 19.-20. századi használati tárgyakkal, fényképekkel ellátva, Szent György kápolnánk, a 19. századi harangláb. Az útvonal a kápolnánál végződik, itt tekinthető meg 18. századból származó Nepomuki Szent János felújított szobra a temetőkertben, és Mária szoborral ellátott fehérkép.
Az ismertető útvonala községünk 800 éves jubileuma előtt készült el és lett átadva.